Πώς πρέπει να λειτουργεί ένας Manager

του Ανδρέα Φράγκου

Ο ρόλος του Manager είναι κεντρικός και έχει άμεση σχέση με την απόδοση ολόκληρης της επιχείρησης. Ένας πετυχημένος Manager ξέρει να ακούει και να καταλαβαίνει όλη την ομάδα του και παράλληλα δίνει τις σωστές κατευθύνσεις και την πρέπουσα υποστήριξη. Πρόκειται για μια σύνθετη δουλειά που απαιτεί συνδυασμό ικανοτήτων και ένα φιλτραρισμένο αισθητήριο.

Η ελληνική πραγματικότητα

Η ελληνική οικονομία, αν και διαθέτει ικανό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, δεν διαθέτει υψηλών προδιαγραφών management. Η νοοτροπία στις επιχειρήσεις δεν είναι πάντα ανοιχτή και ενθαρρυντική. Συνήθως υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις και αυστηρή αξιολόγηση χωρίς αντίστοιχα επαρκή υποστήριξη. Μια τέτοια οικονομία σε δεινή θέση, παρ’ όλες τις εξαιρέσεις και τη γενικότερη δυναμική των επιχειρήσεων, είναι φανερό ότι χρειάζεται βελτίωση πρωτίστως στο management και ύστερα σε άλλες πτυχές της επιχειρηματικότητας.

Ο τέλειος Manager

ManagerΈνας άριστος Μanager είναι ασφαλώς αυτός που δημιουργεί μια δεμένη και ικανή ομάδα και μεγεθύνει τα οικονομικά αποτελέσματα και το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης. Είναι σκληρή δουλειά, καθώς η επιτυχία αφορά σχεδόν αποκλειστικά από το αποτέλεσμα. Στην ιεραρχία των αναγκαίων soft skills οι επικοινωνιακές ικανότητες είναι το πρώτο σκαλί, η οργανωτικότητα και η πειθαρχία το δεύτερο, η γνώση και η προσαρμοστικότητα το τρίτο. Ηγετική ικανότητα, δημιουργικότητα, μετάδοση εμπιστοσύνης και έμπνευσης στους συνεργάτες και στη διοίκηση αποδεικνύονται εξίσου σημαντικά.

Η απόδοση της ομάδας

Στη χώρα μας συχνά ξεχνάμε ότι η οικονομική επιτυχία είναι συλλογική. Κανένα εξέχον στέλεχος δεν πετυχαίνει μόνο του. Σε μία επιχείρηση όλα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αναφοράς και έχουν ανάγκη τη συμβολή καθ’ ενός. Πέρα από κάθε αντίληψη, η ομαδικότητα συνιστά θεμελιώδη συνθήκη επιτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό ο η ανοχή, ο σεβασμός και η κατανόηση δίνουν το απαραίτητο ανθρώπινο πρόσωπο στον επικεφαλής της ομάδας και αναπτύσσουν την αίσθηση συλλογικότητας.

Τα τεχνολογικά εργαλεία

Σύμφωνα με όρους της αγοράς, οι καλές προθέσεις και οι χαρισματικές προσωπικότητες πλέον δεν αρκούν. Χρειάζεται η αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας διοίκησης. Αυτό σημαίνει ειλικρινές ενδιαφέρον για το αντικείμενο και συνεχή επιμόρφωση και χρήση μοντέρνου λογισμικού για την καθημερινή ρουτίνα. Υπάρχει πλήθος δωρεάν εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας προϊστάμενος για να οργανώσει την ομάδα του. Τα Google Sheets & Docs, τα προγράμματα τηλεδιασκέψεων, το Excel σε επαγγελματικό επίπεδο και εφαρμογές διαχείρισης Projecta όπως το Clickup, το Trello, κ.ά. Τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα αποτελούν επίσης μία πολύ καλή επιλογή για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εν πάσει περιπτώσει, όπως κάθε άτομο έτσι και οι Managers έχουν τις αδυναμίες και τα ελαττώματά τους. Δεν είναι κακό, λοιπόν, οι ίδιοι να φροντίζουν να επιτρέπουν στην ομάδα τους να τους δείξει μερικές φορές εκείνη το δρόμο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!